Itsetuntemusta ja tunnetaitoja kaikille
Tunteet ja niiden tunnistaminen on olennainen osa ihmisen hyvinvointia. Kuudesta perustunteesta koostuva tunnekuvien sarja sopii työkaluksi tunteiden käsittelyyn ja sanoittamiseen esimerkiksi sosiaalialan asiakastyössä.
Kuviksi on valittu kuusi perustunnetta; hämmästys, ilo, inho, pelko, suru ja viha. Tunteet ovat kaikille kulttuureille yhteisiä ja niitä ilmaistaan samanlaisilla eleillä ja ilmeillä. Tunnekuvat voivat toimia työkaluina tunteiden tunnistamisessa, sanoittamisessa, tunteiden taustalla olevien tarpeiden ymmärtämisessä sekä tunteiden ja kehon yhteyden tutkimisessa ja vahvistamisessa.
Kuvissa tunteiden kasvona toimii näyttelijä Leea Klemola ja kuvat on ottanut valokuvaaja Satu Haavisto. Projektin on toteuttanut Sininauhaliiton hyvinvointi- ja vapaaehtoistyön suunnittelija Heidi Eriksson. Kuvat ovat vapaasti kaikkien halukkaiden käytössä. Ne sopivat sosiaalialan, järjestöjen tai seurakuntien tekemään asiakastyöhön tukemaan asiakasta tunteiden sanoittamisessa ja tunnistamisessa.
Tunnekuva-materiaalit
Tunnekuva-materiaalit sisältävät kuuden perustunteen sarjan, josta on saatavilla A2- ja A3-kokoiset julisteet sekä Tunnekuvakortit. Lisäksi voit vapaasti tulostaa kuvat A4-kokoisina omaan käyttöösi. Tulostetut kuvat kannattaa laminoida, jotta ne pysyvät hyväkuntoisina käytössä. Vaikka kuvat mustavalkoisia, kannattaa tulostimen asetuksista valita väritulostus. Näin tulostuksen jälki on laadukkaampi.
Tilaa Tunnekuvakortit tai Tunnekuva-julistesarja (6 tunnejulistetta, koossa A2 ja A3). Voit myös pyytää lisätietoja tai esittelyn kuvista. Ota yhteys: Heidi Eriksson, heidi.eriksson@sininauha.fi. Materiaaleja on rajoitettu erä.
Tulosta A4-kokoiset kuvat itse:
Miksi tunnetaidot ovat tärkeitä?
Meidän suomalaisessa kulttuurissamme on valitettavasti ollut vahva perinne tunteiden kieltämiseen ja sivuuttamiseen. Tunteiden näyttäminen on voinut olla kiellettyä eikä esimerkiksi pahaa mieltä tai itkua ole voinut ilmaista tai sille ei ole ollut tilaa. Kun kyyneleet on pitänyt niellä, eikä tunteilleen ole saanut ymmärrystä ja lohdutusta, ihminen menettää pikkuhiljaa yhteyden omiin tunteisiinsa ja sitä myötä yhteyden omaan itseensä.
Käsittelemättömät, tunnistamattomat tunteet saavat voimaan huonosti ja pakenemaan eri tavoin; päihteisiin, liialliseen syömiseen, työntekoon, ylettömään urheiluun… Käsittelemättömillä tunteilla on taipumus myös pakkautua kehoon ja ne voivat aiheuttaa monenlaisia psykosomaattisia oireita.
Terveys ja hyvinvointi ovat tämän hetken trendejä. Ihmisillä on käytössään yhä parempia tapoja vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa. Hyvinvoinnin trendikkyys näkyy niin yksilöiden kuin yhteiskunnan tasolla. Samalla nämä asiat voivat olla yhä voimakkaammin väestön eri osia erottava ja jakava tekijä.
Myös haavoittavassa asemassa olevilla tulee olla mahdollisuuksia saada tietoa ja opastusta sekä harjoittelumahdollisuuksia tunnetaitojen vahvistamiseksi. Aina on mahdollista oppia lisää omista ja muiden tunteista: tunnistamaan ja nimeämään niitä, säätelemään omia tunnereaktioita ja ymmärtämään tunteiden taustalla vaikuttavia tekijöitä.
Toivomme, että kuvat kannustavat ja innostavat tunnetaitojen äärelle.